Auteur van Boekenweekgeschenk 2025 wordt gekozen met schrijfwedstrijd

22.03.24
Het Boekenweekgeschenk van volgend jaar wordt geschreven door de winnaar van een schrijfwedstrijd. Uitgeverijen kunnen verhalen van eigen auteurs tot eind augustus insturen. Een jury leest de verhalen zonder te weten wie de schrijver is.
Deel bericht

Blog | Het moment: Het smalle koord tussen afgaan en opstaan

22.03.24
Ik was net gestart als lerarenopleider kleuteronderwijs en met een groep eerstejaarsstudenten te gast op wat we toen een praktijkschool noemden. Die voormiddag zouden drie studenten elk een voorbereide activiteit uitproberen in een klas vierjarigen.
Deel bericht

Video | Op deze school lezen kinderen lappen tekst (en dat werkt)

22.03.24
Al jaren kunnen kinderen in Nederland steeds minder goed lezen en ze begrijpen ook niet altijd wat ze lezen. Op de Dukendonck-school was dat ook zo, daarom pakken ze het nu anders aan.
Deel bericht

Neuralink, het bedrijf van Elon Musk, zegt dat eerste patiënt met hersenchip online schaak speelt

22.03.24
Het hersen-chipbedrijf van Elon Musk, Neuralink, heeft zijn eerste patiënt laten zien die een cursor op een computer beweegt met behulp van een geïmplanteerd apparaat. Dat meldt de BBC.
Deel bericht

Tekort aan accountants brengt scholen financieel in grote problemen

22.03.24
Tientallen scholen vrezen dat ze niet op tijd een goedgekeurde begroting kunnen inleveren bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Scholen moeten hun cijfers met een accountantsverklaring op tijd indienen, anders worden ze gekort op hun bijdrage van de overheid.
Deel bericht

Leerplicht voor kinderen van drie: een goed idee?

22.03.24
Vanaf 3-jarige leeftijd moeten we kinderen verplicht naar school sturen. Dit is een nieuw wapen in de strijd tegen leerachterstanden en voor meer kansengelijkheid in het onderwijs. Hier pleit de Rotterdamse onderwijs wethouder Said Kasmi voor. Is deze oplossing echt zo simpel als het lijkt?
Deel bericht

Terroristische bedreigingen met onthoofdingsvideo naar Franse scholen gestuurd: psychologische hulp voor leerlingen die plots gruwel zien

22.03.24
In Île-de-France, de regio rond de Franse hoofdstad Parijs, hebben verschillende middelbare scholen in gehackte digitale ruimtes berichten ontvangen waarin wordt gedreigd met een terreuraanslag. De berichten gaan gepaard met een onthoofdingsvideo. Het Franse ministerie van Onderwijs zegt psychologische hulp aan te bieden aan leerlingen en volwassenen die tegen hun wil de video’s hebben gezien.
Deel bericht

Cao-afspraak brengt honderden hbo-docenten schaal omhoog

22.03.24
De AOb heeft in de jongste cao afgesproken dat hogescholen docenten minimaal moeten waarderen in salarisschaal 11. Voor een herbeoordeling hebben hogescholen tot 1 september 2025 de tijd, maar bij hogeschool Saxion zijn nu al bijna 200 docenten een schaal omhoog gegaan.
Deel bericht

Opinie | ‘Onrust over doorstroomtoets toont aan: we selecteren leerling op te jonge leeftijd’

22.03.24
Kees Francino, gepensioneerd basisschooldirecteur, las de twijfels van beroepsgenoten over de doorstroomtoets voor leerlingen in groep 8. Hij constateert dat er al jaren wordt geworsteld met de vorm van een eindtoets. Dat dit nog niet tot een oplossing heeft geleid, komt volgens hem doordat leerlingen te vroeg worden ingedeeld op niveau.
Deel bericht

Limburg wil uitzonderingspositie voor aantrekken buitenlandse studenten

22.03.24
Als het Limburgse hoger onderwijs niet langer buitenlandse studenten kan aantrekken, raken de bestaanszekerheid en het toekomstperspectief binnen de provincie in het geding. Dat is de Limburgse waarschuwing van onderwijsinstellingen, de regionale politiek, het bedrijfsleven en werkgever- en werknemersorganisaties richting de Haagse politiek.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)